Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om Medborgarpanelen

Medborgarpanelen vid Göteborgs universitet drivs av Statsvetenskapliga institutionen för att främja nydanande forskning om opinion, demokrati, politiskt beteende, annan samhällsvetenskaplig forskning och tvärvetenskapliga samarbeten.

Forskning om opinion och demokrati vid Göteborgs universitet har anor tillbaka till 1950-talet. De första stegen mot att skapa en Medborgarpanel togs i samband med analyserna av det svenska riksdagsvalet 2002. Då organiserade Statsvetenskapliga institutionen för första gången en kampanjpanel där tusentals väljare via webbenkäter en gång i veckan fick svara på frågor om valet. Dessa kampanjer fortsatte i samband med valet 2006 och europaparlamentsvalen.

Under 2010 tog denna forskning ett stort kliv framåt när finansiering erhölls från Göteborgs universitet och vad som sedan kom att bli Medborgarpanelen startades och fick en mer fast organisation. Medborgarpanelen består i dagsläget av drygt 60 000 aktiva deltagare som regelbundet bidrar till svensk och internationell forskning genom att delta i våra webbenkäter.

Genom att vi regelbundet låter Sveriges invånare svara på frågor om bland annat politik och om vad de anser är viktiga samhällsproblem i dag, ger vi forskare i Sverige och i andra länder unika möjligheter att studera allmänhetens reaktioner på samhällsutvecklingen i Sverige och i världen. Exempelvis har forskare analyserat hur politiskt förtroende påverkas när muthärvor uppdagas, eller hur information om händelser som branden i Västmanland sprids och bedöms av dem som drabbas.

Under de senaste åren har Medborgarpanelen samlat in enkäter åt forskare vid statsvetenskapliga institutionerna i Göteborg, Lund och Uppsala, samt Psykologiska institutionen och Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, Karolinska institutet i Stockholm och Institutionen för medicin på Sahlgrenska akademin. Utanför Sverige har Medborgarpanelen under de senaste åren bidragit till forskning på bland annat Stanford University, London School of Economics, McGill University i Kanada, Universidad Autonoma i Barcelona och European University Institute i Florens. 

Medborgarpanelens undersökningar är godkända av Regionala Etikprövningsnämnden.

Om du vill läsa exempel på resultat och vad Medborgarpanelens används till, se sidan Resultat från panelen.

 

Sidansvarig: Daniel Jansson|Sidan uppdaterades: 2018-07-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?